24/7 bereikbaar
Bel: 0592-501651

Telefonisch spreekuur
van 8.00 – 9.00 uur

Orthopedie

ACP 
Wij hebben de mogelijkheid om een peesletsel te behandelen met ACP. ACP staat voor Autoloog Geconditioneerd Plasma. Dit wordt verkregen uit het bloed van het paard zelf. In ACP zitten groeifactoren die een positieve werking op de heling van blessures aan pezen en banden hebben. Daarnaast kan het ook worden ingezet bij slecht helende wonden. Door gebruik van ACP zal een (pees)blessure sneller helen en zal het nieuwe weefsel van een hogere kwaliteit zijn dan wanneer er geen gebruik is gemaakt van ACP. De kans op een nieuwe blessure op dezelfde plek zal dan ook afnemen. In de humane geneeskunde wordt deze behandeling al jaren met succes toegepast voor de behandeling van pees- en bandletsels. ACP wordt onder echogeleiding ingespoten. 

Shockwave-therapie  
Shockwave therapie is een moderne therapie die bij mensen en paarden zijn nut heeft bewezen bij met name pees- en spierblessures. Shockwaves zijn drukgolven met hoge energie die weefsels (met name pezen/spieren) als het ware in elkaar drukken en uit elkaar trekken. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd, worden de cellen geactiveerd en verklevingen tussen pees/spiervezels los gemaakt waardoor de spier/peesblessure sneller en beter geneest. 

Shockwave therapie wordt toegepast bij: 

  • Pees- en spierblessures 
  • Hals- en rugpijn (stijve spieren hals en rug) 
  • Sportpaardenbegeleiding (prestaties optimaliseren) 
  • Artrose 

Mesotherapie 
Mesotherapie is een behandelmethode die vaak met succes wordt toegepast om pijn in de rug te bestrijden. Deze methode wordt al sinds 1952 in de humane geneeskunde gebruikt en sinds 2002 wordt het ook veterinair toegepast. 

Bij mesotherapie wordt er met behulp van hele dunne naaldjes een kleine hoeveelheid medicatie in het mesoderm (middelste gedeelte van de huid) gebracht. Hiermee worden de zenuwen die pijn doorgeven tijdelijk verdoofd, waardoor de spieren kunnen ontspannen. Wanneer dit wordt gecombineerd met fysiotherapie/chiropractie en de juiste beweging kan de vicieuze cirkel van de pijnlijke spieren worden doorbroken. Vaak kan de training van het paard dan weer snel hervat worden. Over het algemeen zijn 1 á 2 behandelingen voldoende om verbetering te zien. Het effect van de behandeling kan 7-10 dagen na de behandeling waargenomen worden. 

Stamceltherapie
Deze therapie wordt tegenwoordig ook steeds meer toegepast bij paarden met peesblessures en artrose. De stamcellen worden dan in geval van een peesblessure ingebracht op de plek waar peesvezels beschadigd zijn onder echobegeleiding. Deze cellen zorgen er niet voor dat ze zelf ontwikkelen tot peescellen en gaan delen wat vaak wordt gedacht, wel zorgen ze er door middel van remmen van de ontsteking, productie van groeifactoren en stimuleren van de celdeling dat er nieuw peesweefsel wordt aangemaakt door het lichaam zelf. Zo ontstaat er dus een betere kwaliteit weefsel (elastischer) dan het littekenweefsel (stugger) dat het lichaam zelf zou aanmaken als er geen stamceltherapie zou worden ingesteld. Zo wordt ook de kans op weer een blessure op dezelfde plek in de toekomst verkleind. Wel belangrijk is om de stamcellen niet te lang na de peesblessure in te brengen; dan kan het herstel nog beïnvloed worden. Hetzelfde geldt ook voor artrose ten aanzien van de aanmaak van nieuw gewrichtskraakbeen. De stamcellen worden dan via een injectie in het gewricht gebracht. 

Overige therapieën 
Daarnaast kunnen we nog kiezen voor injecties in het gewricht met onstekingsremmers, hyaluronzuur of polyacrylamide gel op basis van verschillende indicaties. Ook kunnen wij zorgen voor lasertherapie, infuus met Tildren etc. 

Orthopedische hoefsmid Olivier Smink 
Bij verschillende orthopedische problemen kan aangepast orthopedisch beslag deel uitmaken van de behandeling en het paard veel verlichting geven. Voorbeelden hiervan zijn peesproblemen, artrose en hoefbevangenheid. Wij werken samen met hoefsmid Olivier Smink, een hoefsmid met jarenlange ervaring met het aanbrengen van orthopedisch beslag. Een goed aangepast beslag is essentieel voor het succes van de behandeling. 

Chiropractie  
Annemarijke Rijkmans is gecertificeerd chiropractor en kan haar expertise inzetten ondersteunend bij de revalidatie van kreupele paarden maar ook preventief inzetten bij (sport)paarden om prestaties te bevorderen of igv rijtechnische problemen  

Wat is chiropractie? 
Chiropractie is een manuele therapie die zich focust op de wervelkolom en het zenuwstelsel en stoornissen in het bewegingsapparaat die daaruit voort kunnen komen.  

De wervelkolom van een paard bestaat uit 7 cervicale wervels, 18 thoracale wervels, 6 lumbale wervels en 5 sacrale wervels. Deze zijn met elkaar verbonden door gewrichten en worden met o.a. ligamenten bij elkaar gehouden. Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom en zorgt voor informatie-uitwisseling tussen de hersenen en de rest van het lichaam.  

Door een kleine scheefstand in de wervelkolom kan er een verstoring ontstaan in de flexibiliteit van de wervels, met stijfheid van het gewricht en spierspanning rond het gewricht als gevolg. Daarnaast kan er ook een verstoring in de zenuwgeleiding ontstaan waardoor de coördinatie van de spieren vermindert. Het paard probeert de pijnlijke plekken te ontlasten door de houding aan te passen, hierdoor kan een abnormaal bewegingspatroon ontstaan.  

Door middel van manipulatie van specifieke delen van de wervelkolom worden deze verstoringen opgeheven waardoor de mobiliteit van het gewricht wordt hersteld.  

Enkele voorbeelden van problemen waarbij chiropractie ingezet zou kunnen worden: 

  • Verminderde prestatie 
  • Stijfheid  
  • Problemen met inbuigen, links-rechts verschillen, kantelen van het hoofd 
  • Problemen met zijgangen of overgangen 
  • Moeite met galopperen, wissels, of overkruist galopperen 
  • Veranderd gedrag; bijten, zadeldwang, staken, bokken, etc. 
  • Jeuk bij de staartwortel 
  • Trauma na bijv. een bevalling of een val 

De behandeling 
Allereerst wordt een beeld verkregen van de historie van het paard: is er trauma bekend, zijn er problemen met kreupelheden, gedragsveranderingen, etc. Daarna wordt het paard bekeken in stand en in stap. De stap geeft de grootste beweging van de wervelkolom en geeft daardoor ook de meeste informatie over eventuele beperkingen in de bewegelijkheid. Vervolgens wordt de gehele wervelkolom en het kaakgewricht afgevoeld en beoordeeld. Geblokkeerde wervels worden met specifieke manipulatie-technieken behandeld om de gewenste beweging in het gewricht te verkrijgen. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om deze mobilteit te behouden. 

Afhankelijk van de bevindingen kan na een aantal dagen rust het normale werk vaak weer worden opgepakt. Bij langdurige problemen of ernstige blokkades wordt er een passend revalidatieschema opgesteld en een herhalingsbehandeling na 2-4 weken ingepland. 

Contact

Paardenkliniek De Zuideres
Zuideresweg 2a
9441 TZ  Orvelte