Op het gebied van de inwendige ziekten voeren wij de volgende onderzoeken uit:
- Maagscopie (om eventuele maagzweren te diagnosticeren)
- Bronchoscopie van de luchtwegen (bij luchtwegklachten)
- BAL spoeling (Bronchoalveolaire lavage om onder andere astmatische aandoeningen op te sporen)
- Cornageonderzoek
- Echografisch onderzoek van het abdomen/ longveld
- Dermatologie
- Bloed en mestonderzoek
Ook kunnen wij patiënten behandelen met internistische problemen die opgenomen moeten worden op de kliniek zoals paarden met diarree, paarden met koliek die geen koliekoperatie nodig hebben en andere internistische problemen die op de kliniek behandeld moeten worden.
Endoscopie
Endoscopie is het onderzoek waarbij met een bestuurbare slang met een camera de binnenkant van het paard bekeken kan worden. Dit onderzoek wordt vaak gebruikt om de keel en luchtwegen te bekijken bij luchtwegenproblemen. Ook kan de maag bekeken worden om bijvoorbeeld maagzweren te diagnosticeren.
Bronchoscopie
Een bronchoscopie ook wel een luchtwegonderzoek genoemd, is een onderzoek waarbij we de luchtwegen van binnen bekijken door middel van een bronchoscoop. Dat is een dunne slang met daarin een camera die via de neus ingebracht wordt. Met de bronchoscoop kunnen we het voorste gedeelte van de luchtwegen bekijken tot en met het einde van de luchtpijp.
Er wordt tijdens dit onderzoek gekeken en gecontroleerd op ontstekingen en de aanwezigheid van (overtollig) slijm. Zo nodig nemen we daarvan een monster of doen we een (BAL) spoeling voor bacteriologisch en cytologisch onderzoek zodat we inzicht krijgen in eventuele ontstekingen/ infecties.
Maagscopie
Door middel van een maagscopie kan de maag onderzocht worden op eventuele maagzweren. Bij een maagscopie wordt er via de neus van het paard een slang met een camera naar binnen gebracht. Deze brengen we via de keel en de slokdarm in de maag. Vervolgens wordt de maag opgepompt met lucht om de maagwand goed te kunnen zien en beoordelen. Om goed zicht te hebben in de maag is het belangrijk dat de maag leeg is, hiervoor moeten ze van tevoren gevast en gedorst hebben.
Het vasten moet minimaal 12 uur en het dorsten moet minimaal 6 uur voor het maagonderzoek plaatsvinden.
Maagzweren zijn een welbekend en veelvoorkomend probleem bij paarden. Sommige factoren kunnen het risico op een maagzweer bij paarden vergroten zoals: te weinig ruwvoer geven, te veel stress (het karakter van het paard speelt daarin een belangrijke rol) en sommige medicijnen die langdurig worden gegeven. Doormiddel van een endoscopisch onderzoek (maagscopie) kan de diagnose gesteld worden.
Maagzweren kunnen verschillende klachten veroorzaken, zoals:
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Doffere vacht
- Gevoelig bij aansingelen
- Gapen
- Tandenknarsen
- Lichte koliek
- Futloosheid
- Narrig zijn
- Bokken en/ of staken tijdens arbeid
- Verminderde prestaties
Mestonderzoek
Mestonderzoek wordt vooral gebruikt om wormeieren te traceren. Hierbij wordt er gekeken naar de EPG (Eieren Per Gram). Wij maken gebruik van de McMaster-methode. Een wormvrij mestonderzoek garandeert niet een een wormvrij paard. Daarom is het verstandig om het mestonderzoek regelmatig te laten uitvoeren.
Hoe mestonderzoek laten uitvoeren?
U kunt de mest bij ons op de kliniek brengen van maandag t/m donderdag vóór 13:00 uur. Dan wordt het dezelfde dag nog onderzocht.
Het afgenomen mestmonster moet:
- Binnen 24 uur
- Koel (in de koelkast bewaren als mest niet direct afgeleverd wordt)
- Luchtdicht verpakt afgeleverd worden aan de balie voor 13.00 uur.